Toelatingsprocedure

Het toelatingsexamen bestaat uit een intakegesprek en toelatingsproef

INFORMATIE TOELATINGSEXAMEN 2020-2021

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basis-vakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent en de juiste motivatie. In verband met de COVID-19 situatie is de toelatingsprocedure aangepast.

Het toelatingsexamen bestaat uit een online intakegesprek en een toelatingsproef van twee dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-leerling zelfstandig (onder begeleiding van een vakdocent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

We willen je vragen eerst aan te melden voor de opleiding. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een toelatingsgesprek. 

 

1.     HET INTAKEGESPREK

Voorlopige data online toelatingsgesprekken (30 minuten, tijd volgens afspraak):

  • Woensdag 11 augustus 2021.

Tijdens het intakegesprek spreek je online (via Skype) met een docent/leermeester. Het gesprek duurt ongeveer een half uur. Later op die dag kijkt er nog een ander persoon van de organisatie naar je werk.

We vragen je een pakket met zelfgemaakte kledingstukken langs te brengen op maandag 9 of dinsdag 10 augustus tussen 9:00 en 16:00 uur. In dit pakket zitten minimaal 3 en maximaal 5 kledingstukken. Zorg dat daarbij in ieder geval 1 kledingstuk zit waarover je zelf tevreden bent en één kledingstuk waarover je minder of helemaal niet tevreden bent. Dit omdat we het belangrijk vinden dat je iets kunt vertellen over het proces en je verbeterpunten.

 

Wat lever je in?

1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

(2). Patronen;

(3). Portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

Tijdens het online intakegesprek kijken we o.a.  het niveau van het meegebrachte werk, je naaitechnieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen, ook als er zaken nog onduidelijk zijn. We letten tijdens het gesprek ook op de manier waarop je over je werk kunt vertellen, hoe je jezelf presenteert en je motivatie.  Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef. Je krijgt de uitslag van het intakegesprek binnen een week via de mail te horen.

Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de  toelatingsproef. Bij een negatieve uitslag krijg je hier een schriftelijke bevestiging van met eventueel ook adviezen voor verdere ontwikkeling.

 

 2.     DE TOELATINGSPROEF

Data toelatingsproef: 2 dagen van 9:00 tot 17:00 uur op school

  • Maandag 16 en dinsdag 17 augustus 2021.

Evaluatiegesprek toelatingsproef via Skype: 10 minuten, tijd volgens afspraak.

  • Woensdag 18 augustus.

Tijdens de toelatingsproef ben je 2 dagen bij ons op school. Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een damesblouse.  We werken met een streng COVID-19 protocol, deze krijg je later nog toegestuurd.

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

Er wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

De onderdelen van het te maken kledingstuk worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van het kledingstuk wordt stap voor stap uitgelegd. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig.

Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen en spelden. Je krijgt instructie op de naaimachines.

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de toelatingsproef als je de intentie hebt om in het schooljaar 2021-2022 de deeltijd- of de voltijdopleiding te gaan volgen. 

Elke dag start de proef om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch en basis naaigereedschap mee.

De uitslag van de toelatingsproef wordt binnen uiterlijk 1 week per mail bekend gemaakt.

Voltijdopleiding: In overleg met HBO Drechtsteden wordt je aanmelding omgezet in een definitieve inschrijving mits er voldoende opleidingsplaatsen beschikbaar zijn. Plaatsing gebeurt op volgorde van binnenkomst van aanmelding. 

Deeltijdopleiding: Bij een positieve uitslag wordt door Meesteropleiding Coupeur het opleidingscontract voor de deeltijdopleiding aangeboden. Je plaats op de opleiding is gereserveerd als je het contract binnen de aangegeven inlevertermijn digitaal bij ons aanlevert. We plaatsen op volgorde van binnenkomst van het opleidingscontract.

Kosten:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van € 100,- exclusief BTW per deelnemer (€ 121,- inclusief BTW).

Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten toch in rekening te brengen.

Locatie:

Meesteropleiding Coupeur

Jan Maijenstraat 11 - 15

1056 SE  AMSTERDAM

Tel. 020 820 11 53

info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteerde Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Meer nieuws