Toelatingsprocedure

Het toelatingsexamen bestaat uit een intakegesprek en toelatingsproef

INFORMATIE TOELATINGSEXAMEN 2021-2022

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basis-vakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent en de juiste motivatie. In verband met de COVID-19 situatie kan de toelatingsprocedure nog worden aangepast.

Het toelatingsexamen bestaat uit een  intakegesprek en een toelatingsproef van twee dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-student zelfstandig (onder begeleiding van een vakdocent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

1.     HET INTAKEGESPREK 

Vanwege de corona situatie organiseren we voorlopig de intakegesprekken online (via Skype). Tijdens het intakegesprek spreek je online met een docent/onderwijscoördinator en de bureaumanager. Het gesprek duurt ongeveer een half uur. Later op die dag kijkt er nog een ander persoon van de organisatie naar je werk.

 Voorlopige data toelatingsgesprekken (30 minuten, tijd volgens afspraak):

 • Dinsdag 18 januari 2022
 • Dinsdag 1 februari 2022
 • Dinsdag 8 maart 2022
 • Dinsdag 5 april 2022
 • Dinsdag 19 april 2022
 • Dinsdag 10 mei 2022
 • Dinsdag 31 mei 2022
 • Dinsdag 7 juni 2022
 • Dinsdag 14 juni 2022

 Wat lever je in voor het intakegesprek?

We willen je vragen om ruim van tevoren een pakket met zelfgemaakte kledingstukken naar ons te versturen of langs te brengen op afspraak. In dit pakket zitten minimaal 3 en maximaal 5 kledingstukken. Zorg dat daarbij in ieder geval één kledingstuk zit waarover je zelf tevreden bent en één kledingstuk waarover je minder of helemaal niet tevreden bent. Dit omdat we het belangrijk vinden dat je iets kunt vertellen over het proces en je verbeterpunten.

 1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

(2). Eventueel patronen van je werk;

(3). Eventueel portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

Hoe verloopt het intakegesprek?

Tijdens het intakegesprek kijken we o.a. naar het niveau van het meegebrachte werk, je naaitechnieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen, ook als er zaken nog onduidelijk zijn. We letten tijdens het gesprek ook op de manier waarop je over je werk kunt vertellen, hoe je jezelf presenteert en je motivatie.  Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef. Je krijgt de uitslag van het toelatingsgesprek binnen een week via de mail te horen.

Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de  toelatingsproef. Bij een negatieve uitslag krijg je hier een schriftelijke bevestiging van met eventueel ook adviezen voor verdere ontwikkeling.

Hoe komt het pakket bij ons?

1. Per post. Verstuur je pakket. De verwerking van pakketten bij Post.nl kan nu vertraging oplopen. Doe het dus ruim van tevoren en het liefst aangetekend of met Track & Trace. Vergeet niet om duidelijk je naam en adres op de doos te schrijven.

Verstuur het pakket aan:

Meesteropleiding Coupeur

T.a.v. de toelatingscommissie

Jan Maijenstraat 13

1056 SE Amsterdam

2. Langsbrengen op afspraak (op werkdagen tijdens kantooruren (tussen 9:00 en 16:30 uur). Mail ons van tevoren als je hiervoor kiest en geef aan op welke dag/tijdstip je komt want we doen dit alleen op afspraak. Je kunt in dit geval aanbellen, je pakket afgeven en daarna meteen weer weggaan. (We vermijden contact zoals je zult begrijpen).

Geef tenslotte nog je Skype-naam per mail aan ons door. We maken van tevoren al chat contact met je op Skype. Deze uitnodiging kun je vooraf al accepteren. Zorg dat je camera en geluid aan staan (test dat van tevoren) en zorg voor een goede wifi-verbinding Ga 5 minuten voor het gesprek online en wacht onze inbelactie af.

 

2.     DE TOELATINGSPROEF

Data toelatingsexamens: 2 dagen van 9:00 tot 17:00 uur op onze locatie.

 1. Maandag 21 en dinsdag 22 februari 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 1 maart 2022 (tijd op afspraak).
 2. Maandag 2 en dinsdag 3 mei 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op donderdag 12 mei 2022 (tijd op afspraak).
 3. Zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022.  Individueel (online) evaluatiegesprek op dinsdag 28 juni 2022 (tijd op afspraak).

Houd in je agenda al de data van de eerstvolgende toelatingsproef vrij.  

Tijdens de toelatingsproef ben je 2 dagen bij ons op school. Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een damesblouse.  We werken met een streng COVID-19 protocol, deze krijg je later nog toegestuurd.

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

Er wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

De onderdelen van het te maken kledingstuk worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van het kledingstuk wordt stap voor stap uitgelegd en krijg je ook op papier uitgereikt. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig.

Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen, spelden, centimeter en kleermakerskrijt. Je krijgt instructie op de naaimachines.

 

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de toelatingsproef als je de intentie hebt om in het schooljaar 2022-2023 of 2023-2024 de opleiding te gaan volgen.

Elke dag start de proef om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch en basis naaigereedschap mee.

Evaluatie van de toelatingsproef

De data van de (online) evaluatiegesprekken vind je hierboven bij de data van de toelatingsexamens. Elke kandidaat krijgt in totaal 15 minuten tijd: circa 8 minuten presentatie en 7 minuten (interne) nabespreking.

Tijdens dit evaluatiegesprek wordt het werkproces en het resultaat besproken. De eindbeoordeling bestaat voor 50% uit de observaties gedurende de 2 dagen in het atelier en voor 50% uit de eindbeoordeling.

Bij de observaties en bij de beoordeling wordt gelet op de attitude (presentatie en communicatie), technische vaardigheden (techniek beheersing, kwaliteitsniveau en kwantiteit) en op inhoudelijke vaardigheden (algemene indruk kledingstukken, conform uitgangspunt, kennis, inzicht en reflectie).

Tip: Maak tijdens de dagen van de proef al aantekeningen van het werkproces:  Waar liep je tegen aan, hoe heb je het opgelost, wat ging goed en wat kon beter. Zorg dat je goed voorbereid bent op het evaluatiegesprek.

De uitslag van de toelatingsproef wordt binnen uiterlijk 1 week per mail bekend gemaakt.

Bij een positieve uitslag wordt je inschrijving in gang gezet.

-       Voltijdopleiding: Je gegevens en het resultaat van de proef geven we door aan HBO Drechtsteden. Er wordt door hun via de mail contact met je opgenomen. HBO Drechtsteden verzorgt de verdere aanmelding, inschrijving en betaling.

-       Deeltijdopleiding: Het opleidingscontract voor de deeltijdopleiding wordt door MOC per mail aangeboden. Je plaats op de opleiding is gereserveerd als je het contract binnen de aangegeven levertermijn digitaal bij ons aanlevert. We plaatsen op volgorde van binnenkomst van het opleidingscontract.

Kosten toelatingsproef:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van € 100,- exclusief BTW per deelnemer (€ 121,- inclusief BTW).

Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten toch in rekening te brengen.

Geef tenslotte nog je Skype-naam per mail aan ons door voor de online gesprekken. We maken van tevoren al chat contact met je op Skype. Deze uitnodiging kun je vooraf al accepteren. Zorg dat je camera en geluid aan staan (test dat van tevoren) en zorg voor een goede wifi-verbinding Ga 5 minuten voor het gesprek online en wacht onze inbelactie af.

 

Locatie:

Meesteropleiding Coupeur

Jan Maijenstraat 11 - 15

1056 SE  AMSTERDAM

Tel. 020 820 11 53

info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

Vragen over facturen en betalingen kun je stellen aan Ariaan Witteveen via financien@meesteropleidingcoupeur.nl

 

 

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteerde Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Meer nieuws