Toelatingsexamen

INFORMATIE TOELATINGSEXAMEN

 

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basisvakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent.

Het toelatingsexamen bestaat uit een toelatingsgesprek en een toelatingsproef van een aantal dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-leerling zelfstandig (onder begeleiding van een docent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

 

HET TOELATINGSGESPREK

Tijdens het toelatingsgesprek spreek je met een docent/ leermeester en met iemand van de organisatie. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.

 

Wat neem je mee?

1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk, die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

2. Je patronen;

3. Je portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

 

In het lokaal kan je je meegenomen kleding op hangers hangen aan een rek. Ook staat er een paspop waar je kleding op kan presenteren.

We kijken o.a. naar je presentatie, het niveau van het meegebrachte werk, je naaitechnieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen. Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef.

De uitslag van het gesprek wordt meteen na afloop van het gesprek aan je gecommuniceerd. Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de toelatingsproef.

 

DE TOELATINGSPROEF

Tijdens de toelatingsproef ben je vier dagen van 9.00 tot 17.00 uur bij ons op het atelier.

Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een tweetal kledingstukken (of onderdelen daarvan) en wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

Op de laatste dag van de proef presenteert de kandidaat-leerling zijn/haar werk aan de toelatings-examencommissie.

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

De onderdelen van de te maken kledingstukken worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van de kledingstukken wordt stap voor stap uitgelegd. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig. Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen en spelden. Je krijgt instructie op de naaimachines.

 

 

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de proef als je de intentie hebt om binnen een jaar de deeltijd- of de voltijdopleiding te gaan volgen.

De uitslag van de toelatingsproef is één jaar geldig en wordt binnen uiterlijk 2 weken schriftelijk bekend gemaakt.

 

 Data en tijden assessments 2018-2019:

  1. Zaterdag 2/2, zondag 3/2, zaterdag 9/2 en zondag 10/2/2019 (weekenden).
  2. Dinsdag 30/4, woensdag 1/5, donderdag 2/5 en vrijdag 3/5/2019 (meivakantie).
  3. Zaterdag 15/6, zondag 16/6, zaterdag 22/6 en zondag 23/6/2019 (weekenden).
  4. Maandag 19/8 t/m donderdag 22/8 2019. 

Elke dag start de proef om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch mee.

 

Kosten:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van € 150,- exclusief BTW per deelnemer (€ 181,50 inclusief BTW). Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

Uniformen voor Trammuseum

De tweedejaars leerlingen, specialisatie Heren, zijn bezig met een bijzonder Erfgoedproject. Zij ontwikkelen en produceren replica's van uniformen van de Rotterdamse Tram Maatschappij, voor het RTM-museum in Ouddorp.

OPEN ATELIERS

Zaterdag 30 november         12.00 – 16.00

Meer nieuws