Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen bestaat uit een toelatingsgesprek en toelatingsproef

INFORMATIE AANGEPAST TOELATINGSEXAMEN JUNI 2020 I.V.M. COVID-19

De Meesteropleiding Coupeur heeft een toelatingsexamen waarin wordt vastgesteld of de kandidaat het basis-vakmanschap op het gewenste niveau beheerst en beschikt over het nodige talent en de juiste motivatie.

Het toelatingsexamen bestaat uit een online toelatingsgesprek en een toelatingsproef van twee dagen in de ateliers van Meesteropleiding Coupeur waarin de kandidaat-leerling zelfstandig (onder begeleiding van een docent) delen van of gehele kledingstukken vervaardigt.

In verband met de COVID-19 omstandigheden is de toelatingsprocedure aangepast.

 

HET TOELATINGSGESPREK

Tijdens het toelatingsgesprek spreek je online (via Skype) met een docent/ leermeester. Het gesprek duurt ongeveer een half uur. Later op die dag kijkt er nog een ander persoon van de organisatie naar je werk.

Wat lever je in?

1. Recent gemaakte kledingstukken of ander relevant werk, die tonen dat je geschikt bent voor het coupeurschap;

(2). Patronen;

(3). Portfolio: foto’s, schetsen en/of ontwerpen.

We willen je vragen om zo snel mogelijk een pakket met zelfgemaakte kledingstukken naar ons te versturen of langs te brengen. In dit pakket zitten minimaal 3 en maximaal 5 kledingstukken. Zorg dat daarbij in ieder geval 1 kledingstuk zit waarover je zelf tevreden bent en één kledingstuk waarover je minder of helemaal niet tevreden bent. Dit omdat we het belangrijk vinden dat je iets kunt vertellen over het proces en je verbeterpunten.

Hoe komt het pakket bij ons?

1. Per post. Verstuur je pakket (maar niet op vrijdag want zaterdag is er niemand op school!). De verwerking van pakketten bij Post.nl kan nu vertraging oplopen. Doe het dus zo snel mogelijk en het liefst aangetekend of met Track & Trace. Vergeet niet duidelijk je naam en je adres op de doos te schrijven.

Verstuur het pakket aan:

Meesteropleiding Coupeur

T.a.v. de toelatingscommissie

Jan Maijenstraat 11-15

1056 SE Amsterdam

2. Langsbrengen. Dit is alleen mogelijk op afspraak. Mail ons van tevoren als je hiervoor kiest en geef aan wanneer en hoe je laat je komt want we doen dit alleen op afspraak. Je kunt in dit geval aanbellen, zelf je pakket (met naam!) binnen neerzetten en daarna meteen weer weggaan (we vermijden contact zoals je zult begrijpen).

Geef tenslotte nog het Track & Trace nummer en je Skype-naam per mail aan ons door. We maken van tevoren al chat-contact met je op Skype. Deze uitnodiging kun je vooraf al accepteren. Zorg dat je camera en geluid aan staan (test dat van tevoren) en zorg voor een goede wifi-verbinding Ga 5 minuten voor het gesprek online en wacht onze inbelactie af.

Tijdens het toelatingsgesprek kijken we o.a. naar je presentatie, het niveau van het meegebrachte werk, je naai-technieken en details van de kleding. Je kunt ook vragen verwachten en zelf vragen stellen. Op basis van bovenstaande beoordelen we dan of je door kunt gaan naar de toelatingsproef. Je krijgt de uitslag van het toelatingsgesprek binnen een week via de mail te horen.

Bij een positieve uitslag mag je deelnemen aan de (in dit geval) verkorte toelatingsproef. Bij een negatieve uitslag krijg je een schriftelijk advies om wel het gevraagde niveau te verkrijgen.

 

DE TOELATINGSPROEF

We werken met een streng COVID-19 protocol, deze krijg je later nog toegestuurd.

Tijdens de toelatingsproef ben je 2 dagen bij ons op het atelier. Onder begeleiding van een vakdocent wordt er gewerkt aan een damesblouse.  

De observaties tijdens de proefdagen én de beoordeling van de commissie van het gemaakte werk vormen samen de uitslag van de proef.

Er wordt specifiek gekeken naar vaardigheden (technische vaardigheden, kwaliteitsniveau, snelheid, inzicht en kennis) en naar houding (planning/organisatie/ aanpak, werkhouding, communicatie, reflectie en onderzoeksmentaliteit).

De onderdelen van het te maken kledingstuk worden gesneden aangeleverd en het proces in het maken van het kledingstuk wordt stap voor stap uitgelegd. Alle andere benodigdheden zijn aanwezig. Neem bij voorkeur je eigen gereedschappen mee zoals scharen en spelden. Je krijgt instructie op de naaimachines.

Het is uitsluitend de bedoeling dat je deelneemt aan de proef als je de intentie hebt om binnen een jaar de deeltijd- of de voltijdopleiding te gaan volgen.

Elke dag start de proef om 09.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Graag uiterlijk om 08.45 uur aanwezig zijn. Neem je eigen lunch en basis naaigereedschap mee.

De uitslag van de toelatingsproef is één jaar geldig en wordt binnen uiterlijk 1 week per mail bekend gemaakt. Bij een positieve uitslag wordt het studentencontract voor de door jou gewenste opleiding (voltijd of deeltijd) aangeboden. Dit contract dient uiterlijk zondag 12 juli ondertekend bij ons te worden aangeleverd. Daarna kunnen we wegens de zomervakantie van 4 weken de gereserveerde plaats niet meer garanderen. 

Kosten:

We vragen een bijdrage aan de toelatingsproef van € 100,- exclusief BTW per deelnemer (€ 121,- inclusief BTW).

Van tevoren ontvang je van onze administratie een factuur voor deze kosten. Het bedrag dient te zijn betaald alvorens je aan de proef begint. Indien je 7 dagen of korter voor de proef je deelname annuleert, zijn we genoodzaakt de kosten toch in rekening te brengen.

Locatie:

Meesteropleiding Coupeur

Jan Maijenstraat 11 - 15

1056 SE  AMSTERDAM

Tel. 020 820 11 53

info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

 

 

 

 

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

Te huur: Unieke passtudio voor ontwerpers en bedrijven

Naast Londen, New York en Hong Kong, ook in Amsterdam!

Kijk hier voor meer informatie of boek een passessie online.

Meer nieuws