Algemene Informatie

De Stichting Meesteropleiding Coupeur Amsterdam

Meesteropleiding Coupeur Amsterdam is de enige opleiding in de Benelux en omgeving waar je het ware coupeurvakmanschap leert op een hoogwaardig niveau. Onze afgestudeerde leerlingen gaan na het volgen van de drie jaar durende voltijdopleiding aan de slag op het hoogste kwaliteitsniveau bij ateliers van theatergezelschappen, couturiers of vestigen zich als zelfstandig coupeur. 

Naast de 2-jarige voltijdstudie en de deeltijdopleiding biedt de Meesteropleiding Coupeur ook diverse modules aan.

De Meesteropleiding Coupeur is een stichting met als doel het uitstervende ambacht van coupeur nieuw leven in te blazen en heeft geen winstoogmerk. Belangrijkste reden van ons bestaan is de vraag uit de praktijk naar goede zeer kwalitatieve  en gedegen coupeurs. De stichting is geinitieerd door onder andere de Gemeente Amserdam en de beroepspraktijk als de  De Nationale Opera en Ballet, ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam), Stage Entertainment, Het Internationaal Danstheater, meerdere modebedrijven en couturiers als Frans Molenaar, Mart Visser, Jan Taminiau en Iris van Herpen. We worden structureel gesponsord door vak organisaties als MITT vakraad en Stichting Meester Koetsier. Het Prins Bernhard Cultuurfonds levert een substantiele bijdrage in de financiering van een van onze praktijkprojecten.

 

WAT ANDEREN ZEGGEN

ECBO DIMENSIES – LEVEN LANG LEREN – 2018 (E. Voncken):

“In een atelier leer je van je baas en van je collega’s. Dat hebben we vertaald naar ons onderwijs. Het ambacht moet je leren van iemand, niet van een systeem of allen uit boeken. Dat is de kern. De persoon is centraal gemaakt in het onderwijs”

PRINS BERNHARD CULTUURFONDS – MAGAZINE-zomer 2020 (A. Hiskemuller):

“Er is veel vraag naar ambachtelijk geschoolde coupeurs. Ook als het gaat om nieuwe technieken en innovatieve materiaal is er behoefte aan hooggekwalificeerde vakmensen die mee kunnen denken met de couturier of kostuumontwerper.”

NATIONALE OPERA & BALLET – MAGAZINE-november 2019:

“Van de vele meters die je maakt tijdens de opleiding leer je veel. Dat vertelt Jochem, tweedejaars student: “Je moet steeds je aanpassingen goed doorvoeren en zelf nieuwe oplossingen vinden voor problemen. Het is veel denkwerk, maar dat is ook leuk.”

VOLKSKRANT MAGAZINE – maart 2020 (C. Narinx)

Jeanne Hermans over haar eindexamen:

‘Dat ik alleen maar foto’s had. En een filmpje waarin Dior-ontwerper John Galliano naast de jurk staat. Toen ik die video vond, kon ik wel huilen van geluk. Uit het beeldmateriaal, en uit oude schetsen van andere Dior-creaties heb ik mijn patroon moeten afleiden. Ik ontdekte dat het achterpand doorloopt in de mouwen, dat de manchetten teruggevouwen moeten worden en dat het fluweel van de kraag een stukje doorloopt over de onder- kant. Ik heb ook flink zitten zwoegen op de queue, want die moest rechtop staan.’

VOLKSKRANT MAGAZINE – maart 2020 (C. Narinx)

Mariëlle van Putten over haar voortraject:

“Van kleins af aan ben ik al bezig met naaien. Ik ging met mijn moeder mee naar de lapjesmarkt, en maakte zelfbedachte poppenkleertjes. Op mijn 6de kreeg ik mijn eerste naaimachientje. Na mijn vmbo lag de keuze voor een opleiding mode en maatkleding voor de hand. Daarna wilde ik me dolgraag verder ontwikkelen binnen dit vakgebied. Ik wist dat Meesteropleiding Coupeur bestond”

 

ONZE UNIEKE OPLEIDING IETS VOOR JOU?

Om de Meesteropleiding Coupeur te mogen volgen dien je in het bezit te zijn van het basisniveau coupeur. Iedere kandidaat, ongeacht leeftijd en/of vooropleiding, wordt getoetst middels een toelatingsexamen. Informatie hierover geeft je beter inzicht welke eisen we stellen. Uiteraard willen we je graag helpen in de voorbereiding en kan je hierover altijd contact met ons opnemen.

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant magazine van 7 maart. 

IN DE MAAK

Meesteropleiding Coupeur & De Bijenkorf 2021

Van 9 maart tot en met 6 juni 2021 presenteert Room_On_The_Roof een mode expositie IN DE MAAK in de etalages van de Bijenkorf.

Meer nieuws