De coupeur en ambachtelijk onderwijs

Een nieuwe generatie meestercoupeurs

De meeste mensen hebben geen weet van de wereld die achter een modeshow of het theater schuilt. De indrukwekkende kostuums en ontwerpen zijn gemaakt door een team van specialisten die eigenlijk nooit op het podium staan, maar zonder wiens vakkennis de ontwerper of de productie niet zou kunnen bestaan. Een van deze specialisten is de meestercoupeur, die zorgt voor het daadwerkelijk tot stand komen van de creaties.

Het vak van meestercoupeur is al duizenden jaren oud. Al bij de Romeinen waren er ambachtslieden die tot in de perfectie kleding en kostuums maakten. Ook Nederland kent een lange traditie als het gaat om kennis op het gebied van modeproductie, maar door het verschuiven van de fabrieken naar Azië raken we deze kennis langzaam kwijt. En dat terwijl er steeds meer vraag is naar specialisten, die kleding en kostuums van hoge kwaliteit voor mode, film, theater en toneel kunnen maken.

WERKEN OP HET HOOGSTE NIVEAU

De Meesteropleiding Coupeur leidt een nieuwe generatie meestercoupeurs op, die op het hoogste niveau aan de slag kunnen. Daarnaast stelt de opleiding zich ten doel het ambacht van meestercoupeur in ere te herstellen en het verdwijnen van eeuwenoude kennis tegen te gaan. Daarbij vindt zij vanaf de oprichting steun bij grote namen uit de mode- en theaterwereld zoals Nationale Opera & Ballet, International Theater Amsterdam, Stage Entertainment, Het Internationaal Danstheater en de couturiers Mart Visser, Jan Taminiau, Claes Iversen en Iris van Herpen.