NIEUW: Theatrale molensteenkraag

Door Marita Schoonheijm

Marita Schoonheijm

Marita is “costumemaker” en heeft een brede ervaring in het vervaardigen van kostuums en replica’s. Ze maakt kostuums voor o.a. de Nationale Opera & Ballet, Scapino Ballet, theater, film en musicals. Marita is gespecialiseerd in historische technieken als toegepast in replica’s van historische kledingstukken (korset, molensteenkraag). Daarnaast weet zij deze technieken ook in te zetten voor het creatief coupeurs vakmanschap: het ontwikkelen van eigentijdse interpretaties van historische kostuums of ontwikkelen van sterk tot de verbeelding sprekende theaterkostuums.

Inhoud

In veel theaterkostuums zijn kraagvormen een belangrijk onderdeel van het kostuum. Met een in verhouding imposante kraag gaat alle aandacht naar het gezicht van de drager. En hiermee is de kraag een belangrijk kostuum onderdeel dat het karakter van de acteur uitbeeldt. Kraagvormen zijn daardoor een belangrijk te maken item in het coupeursvak.

In deze lessen maken we een molensteenkraag zoals we die kennen uit de Gouden eeuw maar dan in een moderne uitvoering, een interpretatie, met materiaal die altijd zijn vorm zal behouden. We kijken naar verhoudingen en er kan met kleur en materiaalgebruik accenten worden gelegd om tot een visueel spektakelstuk te komen.

Er wordt een kraag gemaakt die deel uit zou kunnen maken van een kostuum. Voor de maker zelf of voor een ander. De kraag wordt op ware grootte gemaakt.

Er wordt geleerd hoe een geweven kunststof te verwerken tot een ruimtelijke vorm. Er wordt gebruik gemaakt van diverse hand- en naaimachine-technieken voor het maken van constructies. En materiaalexperimenten en plooitechnieken zorgen ervoor dat elke kraag van elke deelnemer uniek wordt.

Niveau

De module is bedoeld voor iedereen die zich wil specialiseren in het maken van theaterkostuums.

Het kunnen omgaan met de naaimachine is zeker nodig. Met deze module wordt het arsenaal aan hand- en machinetechnieken vergroot.

Data

3 dagen van 10.00 tot 15.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze. Naast de lesuren wordt gerekend op totaal circa 5 uur huiswerk.

Data 2019: Nog te bepalen. Meld je alvast (vrijblijvend) aan en we houden je op de hoogte van de planning.

Prijs

3-daagse cursus voor € 390 exclusief 21% btw, inclusief materialen, inclusief koffie en thee. 

We gaan uit van een pakket met basismaterialen. Extra fournituren die je er zelf aan toe zou willen voegen zijn voor eigen rekening.

Aantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 14.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Inschrijven

Via de website onder cursussen. Je kunt ook contact opnemen met de Meesteropleiding Coupeur op telefoonnummer 020 820 1153 of mailen naar info@meesteropleidingcoupeur.nl.

 

 

Uniformen voor Trammuseum

De tweedejaars leerlingen, specialisatie Heren, zijn bezig met een bijzonder Erfgoedproject. Zij ontwikkelen en produceren replica's van uniformen van de Rotterdamse Tram Maatschappij, voor het RTM-museum in Ouddorp.

OPEN ATELIERS

Zaterdag 30 november         12.00 – 16.00

Meer nieuws