NIEUW: Historische molensteenkraag

door Marita Schoonheijm

Marita Schoonheijm

Marita is “costumemaker” en heeft een brede ervaring in het vervaardigen van kostuums en replica’s. Ze maakt kostuums voor o.a. de Nationale Opera & Ballet, Scapino Ballet, theater, film en musicals. Marita is gespecialiseerd in historische technieken als toegepast in replica’s van historische kledingstukken (korset, molensteenkraag). Daarnaast weet zij deze technieken ook in te zetten voor het creatief coupeurs vakmanschap: het ontwikkelen van eigentijdse interpretaties van historische kostuums of ontwikkelen van sterk tot de verbeelding sprekende theaterkostuums.

De Molensteenkraag

De witte linnen molensteenkraag zoals wij die zien op vele schilderijen rond 1600 is een typisch Hollands modeproduct. Het is een object wat zowel een dame als een heer droeg. Een bijzondere vorm om te dragen maar ook zeker om te maken. En door het vele handwerk een kostbaar bezit.

Inhoud

In deze 3-daagse cursus wordt deze historische kraag met de hand op schaal gemaakt. De nadruk ligt hierbij op handtechnieken. We beginnen met een kennismaking met historische kragen op schaal. Later kan men zelf een kraag maken op ware grootte. Je leert in deze cursus verschillende historische handnaaitechnieken, het verstevigen van textiel (stijven), het beheersen van strijken, persen en plooien tijdens het maakproces en verschillende afwerkingstechnieken. Je krijgt inzicht in de relatie tussen het platte vlak en de ruimtelijke vorm van de kraag.

Niveau

De cursus is bedoeld voor iedereen die kennis en vaardigheid van historische handnaaitechnieken wil vergroten. Maar ook voor diegene die meer over dit onderwerp uit de kostuumgeschiedenis wil leren. Het is een pré als je de basis handnaaitechnieken beheerst en in detail kunt werken.

Data

3 dagen van 10.00 tot 15.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze. Naast de lesuren wordt gerekend op totaal circa 20 uur huiswerk.

Data 2019: Nog te bepalen. Meld je alvast (vrijblijvend) aan en we houden je op de hoogte van de planning.

Prijs

3-daagse cursus voor € 390 exclusief 21% btw, inclusief materialen, inclusief koffie en thee. 

Aantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 14.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Inschrijven

Via de website onder cursussen. Je kunt ook contact opnemen met de Meesteropleiding Coupeur op telefoonnummer 020 820 1153 of mailen naar info@meesteropleidingcoupeur.nl.

 

 

Uniformen voor Trammuseum

De tweedejaars leerlingen, specialisatie Heren, zijn bezig met een bijzonder Erfgoedproject. Zij ontwikkelen en produceren replica's van uniformen van de Rotterdamse Tram Maatschappij, voor het RTM-museum in Ouddorp.

OPEN ATELIERS

Zaterdag 30 november         12.00 – 16.00

Meer nieuws