Moulage

Inhoud

Moulage is een constructietechniek die z’n oorsprong vindt (en nog steeds veel gebruikt wordt) in couture. Anders dan bij conventioneel 'plat’ patroontekenen met liniaal op papier, wordt bij moulage direct met stof op een paspop gewerkt. Het is als het ware een 3-dimensionale manier van patronen maken. Hierdoor is het een directere (en na verloop van tijd snellere) manier om een ontwerp te interpreteren in patroon. Het effect van bijvoorbeeld proporties, belijningen, rok- of mouw-lengtes is meteen zichtbaar en kan meegenomen worden in het ontwerp. Mede hierdoor wordt de moulagetechniek de laatste jaren opnieuw ontdekt, en behalve als alternatief voor 'plat’ patroontekenen ook steeds vaker gebruikt als ontwerpmethode.

Cursusopbouw

In deze 5-daagse cursus wordt systematisch ingegaan op de basistechnieken van moulage, volgens de methode 'Moulage, Kunst en Vakmanschap in Modevormgeving' van Annette Duburg en Rixt van der Tol. Het programma bestaat o.a. uit het prepareren van de paspop, verschillende roksilhouetten, een grondpatroon voor een lijfje, een korset met baleinen, het maken van een moulage-arm, verschillende mouwvormen en wordt afgesloten met een reconstructie-opdracht (bijv. een Dior New Look silhouet met rokonderbouw).

Niveau

De cursus is gericht op zowel deelnemers met een achtergrond in naaien en patroontekenen, als op deelnemers met een ontwerpachtergrond die op een ruimtelijke manier willen leren construeren.

Een speciale vooropleiding is niet vereist maar ruimtelijk inzicht en basiskennis patroontekenen en naaivaardigheid zijn een pré. Het niveau is voor beginners die nog niet eerder gemouleerd hebben, en voor beginners die na een vluchtige eerdere kennismaking met moulage systematisch willen leren werken of hun basistechnieken willen opfrissen.

Data

5 dagen van 9.00 tot 16.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze.

Data 2023: Nog te bepalen.

Mocht je vragen en/of interesse hebben voor deze curus kun je je het beste eerst (vrijblijvend) aanmelden via het aanmeldformulier. We plaatsen je dan op een mailinglijst van geïnteresseerden voor deze cursus en op die manier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Prijs

5-daagse cursus voor € 850,- exclusief 21% btw en exclusief materialenpakket  circa € 55,- exclusief btw.

Aantal deelnemers

Minimaal 7 en maximaal 10.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Inschrijven

Meld je aan via het aanmeldformulier of neem contact met ons op via telefoonnummer 020 820 1153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl.

 

Data onder voorbehoud; de masterclass start bij voldoende inschrijvingen.

Perfectie tot de laatste steek

"Het vak van coupeur zit in de lift, ook in Nederland, waar de meesteropleiding coupeur hooggekwalificeerde jonge vakmensen aflevert".

 

Lees hier het volledige artikel gepubliceerd in het Volkskrant Magazine van 7 maart 2020.

Positief advies accreditatie opleiding Tailor Professional

Nieuwsbericht

De unieke ambachtsopleiding Tailor Professional is een opleiding op niveau 5 (hbo-niveau) speciaal voor diegenen die het ambacht van kleding maken - letterlijk - naar een hoger niveau willen tillen. Er is door de betrokken onderwijsinstellingen hard gewerkt aan de accreditatie van de opleiding tot associate degree (Ad). Afgelopen december gaf het accreditatiepanel een positief advies uit aan het NVAO-bestuur.

Klik om meer te lezen. 

Meer nieuws