Masterclass Moulage

door Michiel Keuper

Michiel Keuper studeerde af aan de modeafdeling van ArtEZ/ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij toonde zijn collecties meerdere jaren tijdens Fashion Week in Parijs. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. het Centraal Museum in Utrecht en Boymans-van Beuningen in Rotterdam en was te zien in verschillende internationale tentoonstellingen. Hij is gespecialiseerd in moulage en studeerde bij Rixt van der Tol en Hieron Pessers.

Inhoud

Moulage is een constructietechniek die z’n oorsprong vindt (en nog steeds veel gebruikt wordt) in couture. Anders dan bij conventioneel 'plat’ patroontekenen met liniaal op papier, wordt bij moulage direct met stof op een paspop gewerkt. Het is als het ware een 3-dimensionale manier van patronen maken. Hierdoor is het een directere (en na verloop van tijd snellere) manier om een ontwerp te interpreteren in patroon. Het effect van bijvoorbeeld proporties, belijningen, rok- of mouw-lengtes is meteen zichtbaar en kan meegenomen worden in het ontwerp. Mede hierdoor wordt de moulagetechniek de laatste jaren opnieuw ontdekt, en behalve als alternatief voor 'plat’ patroontekenen ook steeds vaker gebruikt als ontwerpmethode.

Cursusopbouw

In deze 6-daagse cursus wordt systematisch ingegaan op de basistechnieken van moulage, volgens de methode 'Moulage, Kunst en Vakmanschap in Modevormgeving' van Annette Duburg en Rixt van der Tol. Het programma bestaat o.a. uit het prepareren van de paspop, verschillende roksilhouetten, een grondpatroon voor een lijfje, een korset met baleinen, het maken van een moulage-arm, verschillende mouwvormen, en wordt afgesloten met een reconstructie-opdracht (bijv. een Dior New Look silhouet met rokonderbouw).

Niveau

De cursus is gericht op zowel deelnemers met een achtergrond in naaien en patroontekenen, als op deelnemers met een ontwerpachtergrond, die op een ruimtelijke manier willen leren construeren.

Een speciale vooropleiding is niet vereist. Ruimtelijk inzicht en basiskennis patroontekenen en naai-vaardigheid is een pré. Het niveau is voor beginners die nog niet eerder gemouleerd hebben, en voor beginners die na een vluchtige eerdere kennismaking met moulage systematisch willen leren werken of hun basistechniek willen opfrissen.

Voor gevorderden verwijzen we graag naar de serie Moulage vervolglessen, die in het voorjaar of najaar 2020 worden ontwikkeld. Informatie vind je t.z.t. op onze website.

Data

6 dagen van 10.00 tot 16.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze. Data 2020: vrijdag 5, zaterdag 6, zondag 7, vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni 2020.

Prijs

6-daagse cursus voor € 795 exclusief 21% btw, inclusief materialen, koffie en thee. 

Aantal deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 10.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Inschrijven

Meld je aan via het aanmeldformulier of neem contact met ons op via telefoonnummer 020 820 1153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl

 

Data onder voorbehoud; de masterclass start bij voldoende inschrijvingen.

9 november Symposium "Het belang van vorm"

Op zaterdag 9 november organiseert de Textielcommissie in samenwerking met Meesteropleiding Coupeur en de Jeruzalemkerk ertegenover dit symposium waarvan de inhoud naadloos aansluit op onze unieke vakopleiding.

Uniformen voor Trammuseum

De tweedejaars leerlingen, specialisatie Heren, zijn bezig met een bijzonder Erfgoedproject. Zij ontwikkelen en produceren replica's van uniformen van de Rotterdamse Tram Maatschappij, voor het RTM-museum in Ouddorp.

Meer nieuws