Historische molensteenkraag

Cursus door Marita Schoonheijm

Marita is “costumemaker” en heeft een brede ervaring in het vervaardigen van kostuums en replica’s. Ze maakt kostuums voor o.a. de Nationale Opera & Ballet, Scapino Ballet, theater, film en musicals. Marita is gespecialiseerd in historische technieken als toegepast in replica’s van historische kledingstukken (korset, molensteenkraag). Daarnaast weet zij deze technieken ook in te zetten voor het creatief coupeurs vakmanschap: het ontwikkelen van eigentijdse interpretaties van historische kostuums of ontwikkelen van sterk tot de verbeelding sprekende theaterkostuums.

De Molensteenkraag

De witte linnen molensteenkraag zoals wij die zien op vele schilderijen rond 1600 is een typisch Hollands modeproduct. Het is een object wat zowel een dame als een heer droeg. Een bijzondere vorm om te dragen maar ook zeker om te maken. En door het vele handwerk een kostbaar bezit.

Inhoud

In deze 3-daagse cursus wordt deze historische kraag met de hand op schaal gemaakt. De nadruk ligt hierbij op handtechnieken. We beginnen met een kennismaking met historische kragen op schaal. Later kan men zelf een kraag maken op ware grootte. Je leert in deze cursus verschillende historische handnaaitechnieken, het verstevigen van textiel (stijven), het beheersen van strijken, persen en plooien tijdens het maakproces en verschillende afwerkingstechnieken. Je krijgt inzicht in de relatie tussen het platte vlak en de ruimtelijke vorm van de kraag.

Niveau

De cursus is bedoeld voor iedereen die kennis en vaardigheid van historische (hand)naaitechnieken wil vergroten. Maar ook voor diegene die meer over dit onderwerp uit de kostuumgeschiedenis wil leren. Het is een pré als je de basis (hand)naaitechnieken beheerst en in detail kunt werken.

Data

3 dagen van 10.00 tot 15.30 uur inclusief 30 minuten lunchpauze. Naast de lesuren wordt gerekend op totaal circa 20 uur huiswerk.

Data 2022-2023: Nog te bepalen.

Mocht je vragen en/of interesse hebben in deze cursus kun je je het beste eerst (vrijblijvend) aanmelden via het aanmeldformulier. We plaatsen je dan op een mailinglijst van geïnteresseerden voor deze cursus en op die manier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Prijs

3-daagse cursus voor € 395 exclusief 21% BTW, exclusief materialen.

Indicatie materialenpakket: € 50 exclusief BTW.

Aantal deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 10.

Deelnamecertificaat

Een deelnamecertificaat wordt uitgereikt als de cursist minimaal 80% van de lessen aanwezig is geweest.

Inschrijven

Meld je aan via het aanmeldformulier of neem contact met ons op via telefoonnummer 020 820 1153 of mail naar info@meesteropleidingcoupeur.nl